Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Universitetet i media

Mediabevakningsföretaget Retriever utför en kontinuerligt uppdaterad sammanställning av hur Göteborgs universitet skildras i media.

Aktuella pressklipp

Varnar för plötslig död bland knubbsälar

[2017-06-25] Risken för att tusentals knubbsälar i Bohuslän åter kommer att dö av ett virus som påminner om valpsjuka är stor och ett utbrott kan komma när som helst.

[Bohusläningen]

Kvinna slog i huvudet i kaj vid Sämsjön

[2017-06-25] En kvinna skulle kliva ur båten intill kajen vid Sämsjön. Då föll hon och slog i huvudet. - Hon har varit kontaktbar av och till, säger Morgan Gunnarsson på räddningstjänsten.

[Borås Tidning]

Han är kungens nya trädgårdsmästare

[2017-06-25] Att bli satt under lupp är det nog många som har blivit i samband med en jobbintervju, men inte av Hans Majestät Konungen.

[Östra Småland]

Det våras för Sven Melander

[2017-06-25] Att Sven Melander blev en av årets sommarvärdar i P1 kan knappast ha överraskat någon.

[Göteborgs-Posten]

Hanna Högstedt - barnet

[2017-06-25] - Jag var 24 när jag blev med barn. Eller kanske 27, jag vet inte, det smög sig liksom på. Repris från 28 maj i år. Hanna Högstedt är filmregissör och manusförfattare.

[Sveriges Radio P1]

Notan växer för GU:s forskningsfartyg

[2017-06-25] I april skulle kungen ha döpt universitetets nya forskningsfartyg vid Eriksberg i Göteborg. Men nya Skagerak för 127 miljoner var inte klar och monarken fick avbokas. Nu kräver det polska varvet nästan 35 miljoner extra.

[Göteborgs-Posten]

Busch Thors angrepp mot Stefan Löfven

[2017-06-24] Statsminister Stefan Löfven tycker att alla svenska präster ska kunna viga samkö...

[Expressen]

Tror inte på quick fix

[2017-06-24] Branschorganisationen Svensk Fågel ser positivt på nya studier kring probiotika för kycklingar. Men Lotta Waldenstedt, foder- och djuromsorgsexpert, tror inte på någon quick fix.

[ATL Lantbrukets Affärstidning]

Läs gärna mer om hur vi bedriver vårt arbete.

[2017-06-24] Haven blir allt varmare, det bekräftar ytterligare en ny vetenskaplig studie av årsringar i över 3000 år gamla träbitar. Professor Hans Linderholm forskar på institutionen för Geovetenskap vid Göteborgs Universitet.

[Sveriges Radio Göteborg]

Algtillskott kan bli supermat för kycklingar

[2017-06-24] Nu ska forskare från SLU, Göteborgs universitet och Uppsala universitet undersöka om tillskott av alger i fodret kan stärka immunförsvar och minska farliga bakterier hos kycklingar.

[ATL Lantbrukets Affärstidning]

Nya utgrävningar på Kata gård i Varnhem

[2017-06-24] På måndag kommer 29 stycken arkeologistudenter från Göteborgs universitet till Varnhem för att gräva på den plats där det för två år sedan hittades ett långhus från vikingatiden.

[Sveriges Radio Skaraborg]

Tvingas att flytta efter tolv år i skogen

[2017-06-24] En man som bott i skogen i Delsjöområdet i tolv år tvingas nu flytta. Men vart han ska ta vägen är oklart.

[Göteborgs-Posten]

Vi har ett bra landslag på gång

[2017-06-24] Under sju år var Erik Hamrén förbundskapten för herrlandslaget i fotboll. Nu har...

[Dagens Nyheter]

Ny rapport kartlägger hat och hot på nätet i Norden

[2017-06-23] Den 21 juni presenterades rapporten Hat och hot på nätet, en kartläggning av den rättsliga regleringen i Norden från ett jämställdhetsperspektiv. Hur näthat ska stoppas är en aktuell fråga i alla nordiska länder.

[Örebronyheter]

Så fick Biskopsgården amerikanska Megan att välja Sverige

[2017-06-23] Megan Reif Dyfvermark var tveksam till att bo kvar i Sverige. Här var ju så... tråkigt. Sedan upptäckte hon Bisksopsgården.

[GöteborgDirekt]

Han kartlägger kunskap om extremism

[2017-06-23] Nu ska forskare vid Göteborgs universitet kartlägga vad det finns för studier om våldsbejakande extremism. Resultatet kan komma att ge beslutsfattare strategier för att förebygga radikalisering. Christer Mattsson, forskare.

[ETC Göteborg]

Män långsammare än de själva tror

[2017-06-23] Manliga långdistanslöpare överskattar sin egen förmåga - de är inte så snabba som de tror.

[Edaportalen]

Löfven: Alla präster ska viga samkönade par

[2017-06-23] - Ingen präst i Svenska kyrkan ska kunna vägra att viga samkönade par, säger sta...

[Sydsvenskan]

Löfven: Alla präster ska viga samkönade par

[2017-06-23] Ingen präst i Svenska kyrkan ska kunna vägra att viga samkönade par, säger statsminister Stefan Löfven (S) i en intervju med Kyrkans Tidning. Han jämför en präst som vägrar viga samkönade par med en barnmorska som vägrar utföra aborter.

[Norrköpings Tidningar]

Löfven: Alla präster ska viga samkönade par

[2017-06-23] - Ingen präst i Svenska kyrkan ska kunna vägra att viga samkönade par, säger statsminister Stefan Löfven (S) i en intervju med Kyrkans Tidning.

[Sydöstran]

Länge leve midsommar - Sveriges kulturella nationaldag

[2017-06-23] Jag bodde åtta år i Storbritannien och var ofta inte hemma på midsommar. Det hände att det var tenta eller uppsatsperiod och då var det bra att vara nära universitetsbiblioteket.

[Nerikes Allehanda]

Så kan skolorna höja betygen

[2017-06-23] I framgångsrika skolor anpassar sig lärarna efter eleverna - i skolor med sämre betyg är det tvärtom. Det visar ny forskning från pedagogen vid Göteborgs universitet.

[Göteborgs-Posten]

Är Sverige klart eller klara?

[2017-06-23] Ibland hör man att Sverige är klart för EM eller VM, ibland att Sverige är klara. Hur ska det vara egentligen? skriver GP:s språkexpert Lars-Gunnar Andersson. Sverige är ett land, och då borde det vara singularform på adjektivet.

[Göteborgs-Posten]

Det fördärvliga mätandet

[2017-06-23] Lyssna Se över universitetens styrning. Modeller från näringslivet bör ersättas med former som tar vara på sakkunskap, skriver Sten Jönsson och Rolf A Lundin.

[Upsala Nya Tidning]

Vinstdelning i Skövdebostäder ifrågasätts

[2017-06-23] Förra året delade det kommunala aktiebolaget Skövdebostäder ut nära 1,4 miljoner kronor i vinst till sina anställda. - Märkligt.

[Skaraborgsbygden]

Tusentals resenärer strandade efter tiotimmar tågstopp

[2017-06-22] 3:01 Spela Stödet för Moderaterna fortsätter att minska klipp i dag kl 21:46 längd 3:01 Stödet för Moderaterna fortsätter att minska. Endast 16,2 procent av väljarna skulle rösta på Moderaterna om det vore val idag.

[TV4]

Vass från Tåkern skyddar Eftra hembygdsgård mot väta

[2017-06-22] Det hade inte börjat läcka in, men var på väg. Nu får ladugården på hembygdsgården i Eftra ett nytt stråtak. Lagt med gammal beprövad teknik.

[Hallands Nyheter]

"Moderaterna behöver inte en 63-årig påläggskalv"

[2017-06-22] Mikael Odenberg (M), tidigare försvarsminister, medverkade i vår sändning i samband med att vi publicerade vår Väljaropinion,

[TV4]

"Ingen jävla väljare har överhuvudtaget upptäckt detta"

[2017-06-22] Mikael Odenberg (M), tidigare försvarsminister, intervjuades i samband med att vi publicerade vår Väljaropinion,

[TV4]

Fortsatt tapp för Moderaterna enligt TV4:s Väljaropinion

[2017-06-22] Moderaterna fortsätter att tappa. Bara 16,2 procent av väljarna skulle rösta på dem om det var val i dag.

[TV4]

Minskat stöd för Moderaterna

[2017-06-22] Endast 16,2 procent av väljarna skulle rösta på Moderaterna om det vore val i da...

[Expressen]

Studie visar att strokepatienter mår bättre av ridning

[2017-06-22] Människor som drabbats av en stroke mår bättre av ridning. Det visar en ny studie från Sahlgrenska akademin som publicerats i tidskriften Stroke. Tidningen Hippson innehåller fördjupande material som inte finns på sajten - Prenumerera här!

[Hippson]

Att mäta samtidskonstens värde

[2017-06-22] Går det att mäta samtidskonstens värde? 40 mindre konsthallar i Sverige, Danmark och Norge har bildat ett nytt nätverk för att försöka ta reda på det.

[Sveriges Radio P1]

Så undviker du konflikter på jobbet

[2017-06-22] Otydliga strukturer, svaga chefer och höga krav men små resurser. Det är vanliga förklaringar till konflikter på jobbet. Men det finns sätt att förhålla sig till problemen och undvika frustration.

[Kollega]

Säldöden kan slå till när som helst

[2017-06-22] Ett nytt utbrott av säldöden kan komma tillbaka när som helst, säger forskare vi...

[Dagens Nyheter - Login]

110 nybörjarplatser fördelas på tre nya kompletterande utbildningar för personer med utländsk utbildning

[2017-06-22] Regeringen har beslutat om antalet platser för tre av de nya kompletterande utbildningarna för personer med utländsk utbildning.

[Regeringskansliet]

Lägre förtroende för nyhetsmediernas sätt att rapportera om invandring

[2017-06-22] En het fråga just nu är vad det kan bero på att svenskarna har lägre förtroende för medierna när det gäller rapporteringen om invandring än andra samhällsfrågor.

[Sveriges Radio P1]

Förtroendevaldas arbete kartläggs

[2017-06-22] Vilka är politikerna i landets kommun- och landstingsfullmäktige? Hur tänker de? Just nu pågår en ny stor undersökning. David Karlsson.

[Dagens Samhälle]

Högskolepoäng ska översättas till credit

[2017-06-22] Credit - så lyder den engelska benämningen av högskolepoäng som rektor i slutet på maj beslutade att Göteborgs universitet ska använda.

[Medarbetarportalen]

Du har rätt till ersättning för friskvård

[2017-06-22] Som medarbetare vid Göteborgs universitet har du rätt till friskvård under en timme per arbetsvecka. För vissa friskvårdsaktiviteter kan du även få ekonomisk ersättning.

[Medarbetarportalen]

MSB satsar 10 miljoner på genusforskning - ska gå till botten med "maktrelationer" vid krishantering

[2017-06-22] Foto: Anna Hållams/TT MSB satsar 10 miljoner kronor på genusforskning. Myndigheten vill undersöka hur maktrelationer påverkar ledning och samverkan i samband med kriser.

[Dagens Juridik]

Säldöden kan slå till när som helst

[2017-06-22] Ett nytt utbrott av säldöden kan komma tillbaka när som helst, säger forskare vid Göteborgs universitet som intervjuas i en ny dokumentär i P3. Viruset finns kvar i norr och inte särskilt många av knubbsälarna är immuna längre.

[Piteå-Tidningen]

Läs gärna mer om hur vi bedriver vårt arbete.

[2017-06-22] Många skolor i Värmland reser till Auschwitz för att lära sig mer om förintelsen. Men hur mycket eleverna lär sig och hur viktigt är det för deras syn på demokrati ska nu undersökas vid Göteborgs universitet.

[Sveriges Radio Värmland]

Nu vill politiker tala som fotbollsfolket

[2017-06-22] Fraser som öppet mål, sist på bollen och rött kort hörs inte bara på fotbollsplanen utan allt oftare i allmänspråket. Särskilt vanligt är det i politiska tal och kommentarer, visar ny forskning.

[Svenska Dagbladet]

Hackfest samlar experter för att utveckla dataprogram som förutspår epidemier

[2017-06-22] I Umeå 20-22 juni samlades hälsoforskare från bland annat Världshälsoorganisationen WHO och Umeå universitet med mjukvaruutvecklare från Microsoft för att utveckla ett dataprogram för prognos- och tidigt varningssystem för epidemier av myggburna

[Umeå universitet]

Som att komma hem till sin familj

[2017-06-22] I dag avslutas världskongressen för barnmorskor i Toronto. Vårdfokus gav sig ut i vimlet för att prata med några av de femtiotal svenskar som deltagit i konferensen. Marie Berg är barnmorska och professor vid Göteborgs universitet.

[Vårdfokus]

Stöd för operation vid lågmaligna gliom / 22 JUN 2017

[2017-06-22] Asgeir S Jakola, neurokirurg, docent, Sahlgrenska universitetssjukhuset, Göteborg Ole Solheim, neurokirurg, professor, St Olavs hospital, Trondheim, Norge Citeras som: Läkartidningen.

[Läkartidningen]

Södertörns högskola i Almedalen

[2017-06-22] Under Almedalsveckan 2017 deltar Södertörns högskola med seminarium i egen regi och som medarrangörer och med forskningsexpertis. Måndag 3/7 Heta stolen: Politisk retorik för kritiskt tänkande.

[Södertörns högskola]

Projekt samordnat av Göteborgs universitet tilldelas hela utlysningsbudgeten

[2017-06-22] Utlysningen "Grants for Integration and Internationalisation" gav full pott för ett projekt initierat och koordinerat av Göteborgs universitet.

[Medarbetarportalen]

Nej till veteranbilar - men nazister går bra?

[2017-06-22] Polisen flyttar på ensamkommande flyktingbarn för att nazister ska demonstrera. Och i Almedalen säger arrangörerna nej till historiska bilar men ja till nazisterna.

[Allehanda.se]

Ny ledamot av Kungliga Musikaliska Akademien

[2017-06-22] Sverker Jullander, professor i musikalisk gestaltning, valdes nyligen in som ny ledamot i Kungliga Musikaliska Akademien.

[Luleå tekniska universitet]

"Det gäller att hitta rätt person att dela livet med"

[2017-06-22] Under sju år var Erik Hamrén förbundskapten för herrlandslaget i fotboll. Nu har han haft en lång paus och börjar känna sig taggad på nya uppdrag.

[Barometern]

Jazzpianisten Ann-Mari Fröier död

[2017-06-22] Jazz- och konsertpianisten Ann-Mari Fröier har avlidit, skriver Dagens Nyheter. Fröier växte upp i Göteborg och inledde sin karriär som jazz- och schlagersångerska och utbildade sig sedan vid Kungliga Musikhögskolan.

[Västerbottens-Kuriren]

Säldöden kan slå till när som helst

[2017-06-22] Ett nytt utbrott av säldöden kan komma tillbaka när som helst, säger forskare vid Göteborgs universitet som intervjuas i en ny dokumentär i P3. - Viruset finns kvar i norr och inte särskilt många av knubbsälarna är immuna längre.(TT)

[Nya Lidköpings-Tidningen]

Säldöden kan slå till när som helst

[2017-06-22] Ett nytt utbrott av säldöden kan komma tillbaka när som helst, säger forskare vid Göteborgs universitet som intervjuas i en ny dokumentär i P3.

[Ystads Allehanda]

Efterlyser insatser för vuxna extremister

[2017-06-21] Våldsbejakande extremister är sällan ungdomar - utan vuxna som för länge sedan lämnat skolbänken, konstaterar forskarna Robin Anderssonoch Christer Mattsson från Segerstedtinstitutet vid Göteborgs universitet.(TT)

[Nya Lidköpings-Tidningen]

Våldsbejakande extremism - inget ungdomsfenomen

[2017-06-21] Föreställningen om att högerextrema miljön är en ungdomsrörelse bestående av unga män som lämnar innan de fyllt 25 år är en seglivad myt, skriver doktorander vid Göteborgs universitet på DN Debatt.

[Omni]

Säldöden kan slå till när som helst

[2017-06-21] Ett nytt utbrott av säldöden kan komma tillbaka när som helst, säger forskare vid Göteborgs universitet som intervjuas i en ny dokumentär i P3. - Viruset finns kvar i norr och inte särskilt många av knubbsälarna är immuna längre.

[Eskilstuna-Kuriren]

Efterlyser insatser för vuxna extremister

[2017-06-21] Våldsbejakande extremister är sällan ungdomar - utan vuxna som för länge sedan lämnat skolbänken, konstaterar forskarna Robin Anderssonoch Christer Mattsson från Segerstedtinstitutet vid Göteborgs universitet.

[Eskilstuna-Kuriren]

DN Debatt. Våldsbejakande extremism är inget ungdomsfenomen

[2017-06-21] Myten att våldsbejakande extremism är ett fenomen bland ungdomar är seglivad och...

[Dagens Nyheter - Login]

Sidansvarig: Webbredaktionen|Sidan uppdaterades: 2016-11-16
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?