Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Universitetet i media

Mediabevakningsföretaget Retriever utför en kontinuerligt uppdaterad sammanställning av hur Göteborgs universitet skildras i media.

Aktuella pressklipp

Brott och integration dominerar nyheterna och sociala medier

[2017-11-23] Ekot kan nu för första gången presentera en Sifo-mätning av hur mycket partierna och politiska sakfrågor diskuteras i sociala medier.

[Sveriges Radio]

SD-toppar: "Vi tar makten med M"

[2017-11-23] Nära hälften av Sverigedemokraternas gruppledare tror att de kommer att ta makten i sin kommun efter valet. Men om det inte blir möjligt föredrar en klar majoritet ett borgerligt styre.

[Dagens Samhälle]

Lägg ner publik service i stället

[2017-11-23] Det här innebär en skattehöjning på omkring 8,5 miljarder kronor, vilket är den enskilt största skattehöjningen på mycket länge. Samtliga riksdagspartier har ställt sig bakom förslaget som nu är ute på remiss fram till januari.

[Ystads Allehanda]

Experten: Oviss framtid för Libanon

[2017-11-22] Libanons premiärminister Saad al-Hariri väntar med att avgå, det var beskedet gav han under onsdagen. Drygt tre veckor sedan meddelade premiärministern sin avgång - från Saudiarabien.

[Göteborgs-Posten]

DN Debatt. "Påhoppen på genusforskning har en ideologisk bak...

[2017-11-22] Låt oss slå fast en gång för alla: genusforskning är vetenskap. Fältet följer sa...

[Dagens Nyheter - Login]

Pressa kommunerna att leverera bra praktikplatser

[2017-11-22] Vi ser ingen annan förklaring till problemen med att erbjuda fungerande lärarpraktik till oss studenter än att kvalitetssäkringen brister och att universitetet tar sig an fler studenter än det finns kvalitetsgranskade praktikplatser,

[Göteborgs-Posten]

Nedläggning av public service blir stridsfråga på SD:s partikongress

[2017-11-22] Hon sa att det första hon hade tänkt på när hon kom till Sverige var hur likt vår public service är deras iranska statstelevision." Flera tunga SD-politiker anser att public service har förvandlats till ett propagandaverktyg och måste avvecklas.

[Samhällsnytt]

Ledare: Nu har kvinnorna fått nog

[2017-11-22] DN . Metoo dundrar vidare. Det som började som en amerikansk hashtag i sociala m...

[Dagens Nyheter - Login]

En resa bland textila skrytobjekt

[2017-11-22] Textilkonstnären Annika Ekdahl i Kyrkhult har gjort en djupdykning i gobelängernas historia. På fredag kväll finns hon på Röshults vedugnsbageri och håller föredrag.

[Blekinge Läns Tidning]

Veckans fem bästa

[2017-11-22] Slipp oroa dig för halkolyckor på dansgolvet i helgen. Djungeltrumman plöjer fram bästa flyktvägarna från lönehelgens klubbhysteri. Aktivitet Yoga är verkligen den orörliges värsta fiende.

[Djungeltrumman]

Experten: 4 sätt för att höja din lön

[2017-11-22] Lästid XX min Text Publicerat Experten: 4 sätt för att höja din lön Du har sökt ett nytt jobb - men hur ska du höja din lön. Nu ger löneexperten på Ledarna 4 tips för att du ska få upp din ersättning.

[Chef]

Sälj inte ut Rannebergen

[2017-11-22] Medborgardialogen kring utförsäljningen av allmännyttan i Rannebergen är under a...

[GT]

Föräldrar oroliga inför beslut om livräddande läkemedel

[2017-11-22] Ett nytt läkemedel har visat sig rädda både liv och förhindra att barn med den svåra muskelsjukdomen spinal muskelatrofi till slut blir helt orörliga.

[SVT Nyheter]

Ekbackskyrkan har tagit emot ny pastor

[2017-11-22] Sedan augusti har Ekbackskyrkan en ny pastor. Jonatan Andersson arbetade senast vid Saronkyrkan i Göteborg, men nu har han och familjen flyttat till Vingåker för att leda Ekbackskyrkan efter förre pastorn Adam Harknäs.

[Katrineholms-Kuriren]

Tunnare solceller av kisel ett resultat av lyckat samarbete

[2017-11-22] Den vetenskapliga forskningen har nu tillsammans med solcellsbranschen i ett internationellt projekt, med professor Alexander Dmitriev vid Göteborgs universitet som en av ledarna, lyckats tillverka mycket effektiva kiselsolceller,

[Svensk Leverantörstidning]

Seminarium Försöksverksamhet med samverkan kring praktiknära forskning

[2017-11-22] Göteborgs universitet har fått i uppdrag av regeringen att under perioden 2017-2021 bedriva en försöksverksamhet med samverkan kring praktiknära forskning i syfte att stärka den vetenskapliga grunden i skolväsendet och i lärarutbildningen.

[Medarbetarportalen]

Global debatt om cannabislegalisering landar i Sverige

[2017-11-22] Fortsatt finnns ett kompakt stöd för restriktiv narkotikapolitik i riksdagen. Men nu efterlyser Anders Schröder (MP) en förutsättningslös diskussion om hur vettigt det är med förbud mot cannabis.

[ETC]

Bara var tredje patient fick bromsmediciner

[2017-11-22] Perioden efter att de nya banbrytande bromsmedicinerna mot spridd prostatacancer fick full subventionering var det bara runt 30 procent av patienterna som fick läkemedlen, enligt preliminära resultat från en ny svensk studie.

[Dagens Medicin]

Förstudien för Sahlgrenska Life är klar

[2017-11-22] Arbetet med Sahlgrenska Life har tagit ytterligare ett steg på vägen, när förstudien i förra veckan avrapporterades till projektägarna, Göteborgs universitet och Västra Götalandsregionen.

[Medarbetarportalen]

"Akademiska ledarskapet riskerar tappa legitimitet"

[2017-11-22] Att lärosätenas rektorer nu till stor del externrekryteras är en följd av ett minskat inflytande för den akademiska professionen, något som i sin tur riskerar att försvaga legitimiteten för det akademiska ledarskapet.

[Universitetsläraren]

Psoriasisbehandling: Från tjära till biologiska läkemedel

[2017-11-22] Terapiarsenalen har förändrats dramatiskt - nya läkemedel kan ge helt läkt hud till fler patienter Ingår i: Tema Eksem och psoriasis Amra Osmancevic, docent, överläkare, adjungerad universitetslektor, Sahlgrenska akademin,

[Läkartidningen]

Klimatförändringarna får kalfjället att växa igen

[2017-11-22] De alpina växterna konkurreras ut, trädgränsen klättrar uppåt och längs större delen av Kungsleden vandrar man snart genom fjällbjörkskog. I fjällen syns redan tydliga spår av klimatförändringarna. Kalfjället håller på att växa igen.

[Sveriges Natur]

Smittad på jobbet? Så ökar du chansen att vara hemma med lön

[2017-11-22] Vintertid är kräksjukesäsong och nu ökar antalet fall för varje vecka. Blir du smittad på jobbet bör du få vara hemma med lön. Men då gäller det att bli beordrad.

[Vårdfokus]

Oksanen: Vem bryr sig om landsbygden - på riktigt?

[2017-11-22] Vad du ser när du tittar ut från ditt köksfönster på morgonen styr din bild av verkligheten. Och sitter du i huvudstaden och skriver för huvudstaden så kommer det alltid att vara din norm.

[Hela Hälsingland]

Experter vid Göteborgs universitet, #metoo-uppropet

[2017-11-22] Vid Göteborgs universitet finns bred och djup kunskap i ämnen som knyter an till. Vi har därför sammanställt en lista med forskare som kan kommentera och analysera uppropet ur en rad olika perspektiv.

[Tanalys]

Hotade forskare får skydd i Västsverige

[2017-11-22] Att arbeta som forskare är i många länder förknippat med livsfara på grund av hårdföra regimer, extremister och krig. Men lärosäten över hela världen har gått samman för att ge forskare skydd.

[SVT Nyheter]

Hans kollega halshöggs av IS

[2017-11-22] Arkeologen Anas Al Khabour från Syrien fick hjälp av Scholars at risk. Nu bor han i Halmstad och arbetar på Göteborgs universitet. - Nu kan jag arbeta i frihet. En av dem som fått hjälp av Scholars at risk är Anas Al Khabour från Syrien.

[SVT Nyheter]

SURGICAL SCIENCE SWEDEN AB RAPPORTERAR TREDJE KVARTALET 2017

[2017-11-22] Sammanfattning av tredje kvartalet - Nettoomsättningen uppgick till 10,2 MSEK vilket är en ökning med 104 % jämfört med motsvarande period 2016. - Rörelseresultatet uppgick till -3,4 MSEK (-4,2 MSEK för motsvarande period 2016). - Totala kostnader uppgick till 14,6 MSEK vilket är en ökning med 37,7 % jämfört med motsvarande period 2016.

[Cisionwire]

Årets accessoar: "124 graders vardagsmagi"

[2017-11-21] formpriset »124 graders vardagsmagi. Daniel Rybakkens 124 mirror för Artek är som en öppnad bok på väggen.

[Residence]

Filmsagan om Hjällbos stoltaste boxningsproffs

[2017-11-21] Sagal Aden Hussein, Soundtrack of our lives och Glenn Hysén deltar snart i samma maffiga mingel på Bio Roy. Första december är ett datum att redan nu lägga på minnet alternativt skriva in i kalendern.

[Göteborgs-Posten]

Att förlora ett ben och ställa sig upp igen

[2017-11-21] Det börjar med ett pistolskott i Thailand, fortsätter med ett amputerat ben och en smärtsam väg tillbaka till livet - och scenen. Nils Bergstrands musikkabaré-föreställning bygger på hans egen historia.

[Göteborgs-Posten]

Göteborgsstudenter vinnare i årets Personalvetar-SM

[2017-11-21] HR. Genus och gamification väckte intresse. Men det var Göteborgsstudenternas vision om en "karriärstad" som tog hem förstaplatsen i årets Personalvetar-SM. Fr.

[Akademikerförbundet SSR]

Medicin och teknik i fruktbart samarbete

[2017-11-21] Initiativseminariet Engineering Health - The Legacy of William Chalmers - den 8-9 november 2017 samlade ett stort antal ingenjörer och kliniker med ett gemensamt starkt intresse: att föra medicin och ingenjörskonst närmare varandra.

[Chalmers]

Cellon och Beethoven i fokus

[2017-11-21] Det handlar om Beethoven och cellon i höstens fjärde kammarmusikkonsert i Immanuelskyrkan den 27 november. Här utlovas en resa genom Beethovens tre konstnärliga "åldrar" tillsammans med de fem sonaterna för piano och cello. Sonaterna op.

[Norrköpings Tidningar]

Ny bokserie sätter fokus på kulturarv

[2017-11-21] Palmyra i Syrien - ett hotat kulturarv. Foto: CC BY-SA 3.0, Göteborgs universitet växlar upp sitt arbete med kritiska kulturarvsstudier. 2018 påbörjas en stor bokserie utgiven av Cambridge University Press.

[Aftonkuriren]

18 kvinnor: Kulturprofil har utsatt oss för övergrepp

[2017-11-21] Arton kvinnor anklagar en central person i svenskt kulturliv för sexuella trakas...

[Dagens Nyheter - Login]

Minska stressen och slipp nackvärken

[2017-11-21] Stress, stillasittande vid datorn och tunga jobb kan ge smärta i nacken. Men både övningar för avslappning och enkel styrketräning kan hjälpa! Styrketräningen tar bara 3-5 minuter och kan göras 2-3 gånger om dagen.

[Året Runt]

Få anmäler sextrakasserier på högskolan

[2017-11-21] Av de över 70 000 personer som arbetar på svenska universitet och högskolor har bara ett trettiotal anmält sexuella trakasserier de senaste fem åren. Det visar en granskning som Publikt gjort.

[Publikt]

Forskare: Tiggeriutspel ligger rätt i tiden

[2017-11-21] Att göteborgsmoderaterna går ut och vill ha ett tiggeriförbud är helt i linje med vad de borgerliga väljarna vill. Det är också ett sätt att locka tillbaka väljare från SD. Det menar Maria Tyrberg, doktorand vid Göteborgs universitet.

[SVT Nyheter]

Wadbring lämnar Nordicom

[2017-11-21] FOTO: Göran Olofsson Medievetaren Ingela Wadbring slutar vid årsskiftet som föreståndare för forskningscentret Nordicom vid Göteborgs universitet.

[Journalisten]

»Villkoren för läkare ska vara överkomliga« / 21 NOV 2017

[2017-11-21] Sjukskrivningarna ökar bland hälso- och sjukvårdens personal. Samtidigt ökar kraven på vårdens tillgänglighet och effektivitet - inte minst inför valet. Hur ska hon få ihop det?

[Läkartidningen]

Mina fick håret avklippt och kroppen täckt av nazisymboler

[2017-11-21] Hon var 14 år. I det vita, rika och utifrån sett välmående området söder om Göteborg blev hon flickan som hotade den vita rasen. - Att jag inte skulle vara svensk fanns inte i min värld, säger Mina Dennert.

[Faktum]

Jasmines 15-åriga son blev gängmedlem

[2017-11-21] Ungdomar med beteendediagnoser som till exempel ADHD som i vissa fall löper risk att bli kriminella får inte det stöd de behöver i vården.

[Sveriges Radio Göteborg]

Vill levandegöra gamla traditioner

[2017-11-21] Folk Hon växte upp i en hantverksfamilj men för henne var det aldrig aktuellt att göra revolt mot föräldrarnas yrkesval. - Nej, det har jag aldrig känt, utan det har känts helt naturligt, säger Anna Fabler när vi träffas i Äskhults by.

[Kungsbacka - Posten]

Han vill bidra till ett mer tolerant samhälle

[2017-11-21] Evangelium är ett glatt budskap som befriar. Men för Richard Millings stannar det inte där. - Att Jesus har dött och uppstått är själva utgångspunkten för det jag gör.

[Dagen]

Lunds nya hedersdoktor - en insektsletare och fossilsamlare

[2017-11-20] En passionerad amatörgeolog och lärare i Eslöv har utsetts till ny hedersdoktor i naturvetenskap vid Lunds Universitet. Peter Cederströms stora passion är skalbaggar, insekter och fossil.

[SVT Nyheter]

Normkritiskt perspektiv är inget rättesnöre

[2017-11-20] Det är både legitimt och högst önskvärt att sträva mot en jämställd och jämlik studiemiljö. Det är dock inte nödvändigtvis samma sak som att anamma ett normkritiskt perspektiv, skriver Filippo Valguarnera, docent i juridik.

[Göteborgs-Posten]

Finländska experter på meteoritjakt i Lappland

[2017-11-20] Jakten på meteoriten som slog ned i finländska Lappland är i gång. Experterna arbetar nu för fullt med att räkna ut dess bana. Det var i torsdags kväll som vad som beskrevs som ett kraftigt lysande eldklot lyste upp skyn.

[Ny teknik]

Tarmbakterierna, maten och du

[2017-11-20] Lina Nertby och Mia Clase mötte tarmbakterierna för tre år sen och deras liv förändrades. Fredrik Bäckhed forskar på kopplingen tarmbakterier, mat och hälsa.

[Sveriges Radio P1]

Han byggde sin sportbil för hand

[2017-11-20] Bit för bit har han byggt på sin bil. Chassit är gjord av stålrör, karossen gjuten i glasfiber. Efter nio års arbete kan Joachim Harrysson äntligen presenteras sin sportbil i egen design.

[Göteborgs-Posten]

Repliker. "Könsuppdelad statistik en grundförutsättning"

[2017-11-20] REPLIK DN Debatt 12/11. Regeringen instämmer med artikelförfattarna om att jämst...

[Dagens Nyheter - Login]

En ny metod kan förutsäga kvinnors risk för bäckenbottenbesvär efter barnafödande

[2017-11-20] En ny statistisk metod, som bland annat utvecklats av forskare vid Sahlgrenska akademin, kan användas för att förutse vilka gravida kvinnor som har stor risk att långt senare i livet utveckla för problem med inkontinens,

[Min Medicin]

Pedagogiska karriärvägar finns vid vartannat lärosäte

[2017-11-20] Hälften av de svenska lärosätena har infört en pedagogisk karriärväg. Över 500 lärare har utnämnts till meriterade eller excellenta lärare. - Men frågan behöver lyftas på nationell nivå, säger Katarina Winka vid Umeå universitet.

[Universitetsläraren]

Ingela Wadbring lämnar Nordicom

[2017-11-20] Medieprofessorn Ingela Wadbring lämnar jobbet som föreståndare på Nordicom vid Göteborgs universitet. Anledning är den höga arbetsbelastningen.

[Medievärlden]

"Så här kan vi faktiskt inte ha det"

[2017-11-20] Hemmaboende brats med näsan i mobilen - eller tysta daglönare som förlorar jobb på sekunder och inte kan planera sina liv. En ny antologi om Handelsanställdas villkor visar hur fackliga segrar måste vinnas om och inte bara för de unga.

[ETC Göteborg]

Antipartikelmysterium får en ny ledtråd

[2017-11-20] Forskare har svårt att förklara varför det finns så mycket antimateria runt jorden. En ny studie börjar ringa in de möjliga källorna genom att utesluta en populär kandidat.

[Forskning & Framsteg]

Sverige är inte i djup kris

[2017-11-20] Hur bra är egentligen Sverige? Futurion vid Göteborgs universitet har granskat 40 internationella rankingar och index. Sverige hamnar bland världens bästa länder i de flesta jämförelserna.

[Värmlands Folkblad]

Verktyg ska visa behovet av återhämtning

[2017-11-20] Vissa anställda är så trötta efter arbetsdagen att de inte kan återhämta sig till nästa arbetspass. Då kan det finnas risk för sjukdom, olycksfall och sänkt kvalitet i arbetet.

[Suntarbetsliv]

Idag invigs HDK:s designfestival Open Week

[2017-11-20] Högskolan för design och konsthantverk (HDK) arrangerar Göteborgs designfestival 2017: OPEN WEEK. Festivalen bjuder in alla till att utforska nya idéer om lärande, arbete och social jämlikhet.

[Medarbetarportalen]

SeaTwirl beviljas patent för dynamisk turbin i Europa

[2017-11-20] Det europeiska patentverket, EPO, har beviljat vindkraftsbolaget SeaTwirl patent för en dynamisk turbin. Patentet ingår i samma patentfamilj som det patent som godkändes i USA i april.

[Branschkanalen]

Sidansvarig: Webbredaktionen|Sidan uppdaterades: 2016-11-16
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?

Denna text är utskriven från följande webbsida:
http://padrigu.gu.se/omuniversitetet/aktuellt/GU_i_Media/
Utskriftsdatum: 2017-11-23