Söktjänsten är för närvarande ur funktion. Vi arbetar med att lösa problemet.
Onsdag 16 augusti 10:15

Pam Fredman fick ett pris i sitt namn som avskedsgåva

Nyhet: 2017-06-19

Ett nyinrättat pris i Pam Fredmans namn var en av de gåvor universitetets avgående rektor fick under en avtackning i universitetets aula.
– Allting har ökat under ditt ledarskap och du har blivit landets kanske starkaste rektor. Du är verkligen en ”rector magnifica”, förklarade styrelseordförande Cecilia Schelin Seidegård.

Pam Fredman, den första kvinnliga rektorn vid Göteborgs universitet, kännetecknas av ett stort engagemang, både var gäller utbildning, forskning och samverkan, förklarade Cecilia Schelin Seidegård vid en avtackning av Pam Fredman den 16 juni.
– Under ditt ledarskap har anslagen ökat med 41 procent, de externa medlen med 49 procent, antalet anställda med 19 procent och andelen kvinnliga professorer med 10 procent. Du har varit engagerad när det gäller att göra universitetet synligt i Göteborg, men har också ett stort globalt intresse. Jag är stolt över att ha varit din ordförande i fyra år.

Cecilia Schelin Seidegård överräckte sedan universitetets gåvor, bland annat ett nyinrättat pris i Pam Fredmans namn.
– Priset består av 20 000 kronor som ska ges till en medarbetare som gjort en speciell insats när det gäller hållbar utveckling, med särskilt fokus på social hållbarhet och livslångt lärande.

Hela fjorton studenter stegade sedan upp på podiet, anförda av Lina Olofsson, ordförande för Göteborgs universitets studentkårer.
– Det är inte alla som vet om att även vi studenter är en del av universitetet, men du vet det. Du har haft ett stort inflytande på oss och har alltid varit en bra samtalspartner.

Helen Dannetun, ordförande i Sveriges universitets- och högskoleförbund, tackade via en länk Pam Fredman för hennes åtta år vid SUHF, varav sex år som ordförande. Statssekreterare Karin Röding påminde om att Gustav II Adolf grundade Göteborg år 1621.
– Han var dock knappast en ”fredman”. Istället skulle det ta 385 år innan en verklig ”fredman” klev fram, och dessutom inte alls en man utan en kvinna.

Universitetsdirektör Jörgen Tholin överlämnade en gåva från universitetets medarbetare: en bilderbok med minnen från Pam Fredmans elva år som rektor, gjord av medarbetare på kommunikationsenheten. Musikalstudenterna Lina Zerpe, Snorre Ryen Tøndel och Daniel Lindén från Högskolan för scen och musik stod för underhållningen och presentatör var Jörgen Kyle.

Pam Fredman tackade studenter, styrelse och medarbetare, särskilt de allra närmaste, för elva minnesvärda år.
– I konsistorierummet hänger numera mitt porträtt, målat av Olle Hamngren. Jag ser ganska barsk ut vilket kan ses som en påminnelse om att jag kommer att fortsätta hålla ett bistert vakande öga över er alla.

AV:

Artikeln publicerades först på: medarbetarportalen.gu.se

Sidansvarig: Ulrika Lundin|Sidan uppdaterades: 2016-11-04