Sidansvarig: Webbredaktion

Tipsa en vän

Aktuellt - Göteborgs universitet Till startsida

Nyheter

• Psykologi säger mer än demografi om varför folk tar bil istället för andra transportmedel

[2020-02-27] För att förklara varför någon tar bilen istället för andra transportmedel är psykologiska aspekter mer utslagsgivande än demografiska. Det visar en studie från Göteborgs universitet. Insikterna kan vara betydelsefulla för åtgärder som ska minska klimatpåverkan.

• Ny vårdrutin minskar risken för upprepade frakturer

[2020-02-27] Risken för att äldre ska drabbas av upprepade frakturer minskar med 18 procent om sjukvården är mer strukturerad och förebyggande, genom så kallade frakturkedjor. Det visar en studie från Göteborgs universitet.

• Mistra Urban Futures ombildas och byter namn till Urban Futures

[2020-02-26] Forsknings- och kunskapcentrumet Mistra Urban Futures har under ett decennium arbetat för hållbar stadsutveckling, med bland andra Chalmers och Göteborgs universitet som partner. Forskningsstiftelsen Mistra upphörde vid årsskiftet sin tioåriga finansiering av verksamheten. Samtliga samarbetspartner i konsortiet fortsätter dock att satsa på och finansiera verksamheten i ytterligare fyra år. Den nya satsningen heter Centre for Sustainable Urban Futures och benämns i dagligt tal Urban Futures (på svenska Centrum för hållbar stadsutveckling). Verksamheten är nu organiserad som en del av Göteborgs centrum för hållbar utveckling, GMV.

• Fetmakirurgi effektivt även vid tidigt utvecklad fetma

[2020-02-20] Kirurgisk behandling av fetma är lika effektivt för individer som utvecklat sjukdomen tidigt, före 20 års ålder, som för dem som utvecklat fetma senare i livet, visar en studie från Göteborgs universitet.

• Första svenska transplantationen av livmoder från avliden donator

[2020-02-17] Det svenska teamet bakom forskningen kring livmodertransplantationer har för första gången genomfört en transplantation med livmoder från avliden donator. Ingreppet skedde utan komplikationer och mottagaren mår bra.