Sidansvarig: Webbredaktionen
Sidan uppdaterades: 2019-01-21 15:23

Tipsa en vän
Utskriftsversion

Nyheter från Göteborgs universitet - Om universitetet, Göteborgs universitet Till startsida

• Mikroplast i havet - en spegling av ohållbar konsumtion och produktion

[2020-01-21] Industriell råplast, som plastpellets, ger upphov till höga koncentrationer nära utsläppskällorna. Men de flesta plastartiklar i havet är fragment av större plast. Det visar nya studier vid Göteborgs universitet.

• Glutamat i hjärnan har oväntade egenskaper, visar forskare med ny mätmetod

[2020-01-21] Forskare på Chalmers och Göteborgs universitet har lyckats göra något som länge har ansetts vara närmast omöjligt - att räkna antalet molekyler av signalsubstansen glutamat när en signal överförs mellan två hjärnceller. Med den nya mätmetoden har de visat att hjärnan reglerar sina signaler med glutamat på fler sätt än vad man hittills har känt till.

• Ny avhandling pekar på nyckeln till framgångsrik digital innovation

[2020-01-20] Digital innovation är en av de starkaste transformativa krafterna vi har i dagens samhälle. - Den kommer att få större påverkan på organisationers verksamheter än vad exempelvis ångmaskinen hade på 1700-talet eller järnvägen hade på 1800-talet. Men det finns vissa hinder för att processen ska kunna ta fart, säger doktoranden Hannes Göbel som disputerar med avhandlingen Designing Digital Resourcing där han tittar på olika lösningar.

• Podtips: Kaj Blennow i ett samtal om Alzheimers sjukdom

[2020-01-17] Sahlgrenska akademins podcast Akademiliv är tillbaka. Denna gång med Kaj Blennow, professor i neurokemi, för ett samtal om forskningsmetoder, biomarkörer och jakten på boten av Alzheimers sjukdom.

• Ny klimatrapport pekar ut kolet som största hotet

[2020-01-17] Kolet är den största faran för klimatet - inte oljan. Det menar nio svenska forskare, däribland Thomas Sterner vid Göteborgs universitet, i Konjunkturrådets nya klimatrapport.

• Fynd av ny antibiotikaresistent bakterie i infekterat sår

[2020-01-16] En hittills okänd art av antibiotikaresistenta bakterier, inom samma familj som E. coli och salmonella, har påträffats och klassificerats i Sverige. Arten, som är den första inom sitt släkte, föreslås få namnet Scandinavium goeteborgense, efter staden Göteborg där forskningen bedrivits.

• Klimatutsläppen från svenskarnas flygresor kan minskas med en fjärdedel

[2020-01-16] Det finns stor potential för minskade klimatutsläpp från svenskarnas flygresor genom ändrat resebeteende. Hos resenärerna finns stor acceptans både för att välja närmre destinationer och andra transportslag. Det visar en studie gjord av forskare vid Göteborgs universitet och Chalmers tekniska högskola.

• Minskningen av däggdjursarter började tidigt

[2020-01-15] Den biologiska mångfalden började minska tidigare än vad forskare hittills trott. Enligt en ny studie, som publicerats i den vetenskapliga tidskriften Ecology Letters, är det människans förfäder som påbörjade processen.

• Ny podd om livsåskådningsfrågor tar upp sopnedkast och löparskor

[2020-01-14] Mobiltelefonen. Löparskon. Gravstenen. I nya Livsåskådningspodden diskuterar religionsvetarna Wilhelm Kardemark och Fredrik Portin meningsbärande föremål i samtiden.

• Många äldre har fel styrka på glasögonen

[2020-01-14] Sex av tio 70-åringar skulle förbättra sitt seende betydligt genom att skaffa glasögon eller byta styrka på de glasögon de redan har, visar en studie.

• Från graffiti till säljbara marknadsprodukter

[2020-01-13] Det finns en utbredd uppfattning om att konst inte ska beblanda sig med marknadskrafter. Samtidigt blir graffiti och gatukonst en allt vanligare konstform som kan köpas både i form av murala och mobila konstverk. En avhandling från Handelshögskolan vid Göteborgs universitet visar vad som sker i praktiken när gatukonst omvandlas till produkter som kan säljas.

• Fortsatt satsning på forskning om hållbart arbete och sysselsättning

[2020-01-09] Centrum för forskning om arbete och sysselsättning (WE) har beviljats medel för ytterligare tre år vilket möjliggör en fortsatt satsning på att stödja forskning och sprida kunskap om hållbart arbete och sysselsättning.