Sidansvarig: Webbredaktionen
Sidan uppdaterades: 2019-01-21 15:23

Tipsa en vän
Utskriftsversion

Nyheter från Göteborgs universitet - Om universitetet, Göteborgs universitet Till startsida

• "HRM är ett spännande och brett ämne"

[2020-02-28] Stefan Tengblad har åter landat på Handelshögskolan, efter ett decenniums bortavaro i Borås och Skövde. Sedan hösten 2019 innehar han en ny professur inom HRM, human resource management ¿ den första i sitt slag i Sverige.

• Handelshögskolan utsedd till förebild i FN-stött hållbarhetsinitiativ

[2020-02-27] Handelshögskolan vid Göteborgs universitet har utsetts till medlem av en internationell grupp som, under två år, kommer att arbeta tillsammans för att utveckla handelshögskoleutbildningar och stötta initiativ som främjar uppfyllandet av FN:s globala hållbarhetsmål och en positiv samhällsutveckling.

• Psykologi säger mer än demografi om varför folk tar bil istället för andra transportmedel

[2020-02-27] För att förklara varför någon tar bilen istället för andra transportmedel är psykologiska aspekter mer utslagsgivande än demografiska. Det visar en studie från Göteborgs universitet. Insikterna kan vara betydelsefulla för åtgärder som ska minska klimatpåverkan.

• Ny vårdrutin minskar risken för upprepade frakturer

[2020-02-27] Risken för att äldre ska drabbas av upprepade frakturer minskar med 18 procent om sjukvården är mer strukturerad och förebyggande, genom så kallade frakturkedjor. Det visar en studie från Göteborgs universitet.

• Sämre tillgång till utbildning för unga på landsbygden

[2020-02-27] Många unga på landsbygden har sämre tillgång till utbildningar i sin hemkommun. De känner också ett större missnöje mot politiker än ungdomar i storstäder. Trots det handlar den politiska diskussionen om bristande likvärdighet i skolan och ungas utanförskap oftast om storstädernas förorter. I en nyutkommen bok har forskare därför vänt blicken mot unga på landsbygden.

• Antarktis isväggar är klimatvakter inför framtiden

[2020-02-26] Antarktis inlandsis innehåller vattenmängder som kan höja vattenståndet globalt med flera meter. En ny studie, som publiceras i tidskriften Nature, visar att glaciärers isväggar har stor betydelse för klimatet genom att förhindra havsuppvärmning och avsmältning av glaciäris.

• Mistra Urban Futures ombildas och byter namn till Urban Futures

[2020-02-26] Forsknings- och kunskapcentrumet Mistra Urban Futures har under ett decennium arbetat för hållbar stadsutveckling, med bland andra Chalmers och Göteborgs universitet som partner. Forskningsstiftelsen Mistra upphörde vid årsskiftet sin tioåriga finansiering av verksamheten. Samtliga samarbetspartner i konsortiet fortsätter dock att satsa på och finansiera verksamheten i ytterligare fyra år. Den nya satsningen heter Centre for Sustainable Urban Futures och benämns i dagligt tal Urban Futures (på svenska Centrum för hållbar stadsutveckling). Verksamheten är nu organiserad som en del av Göteborgs centrum för hållbar utveckling, GMV.

• Texter om äldre och kultur berättar mer om myndigheters skrivande

[2020-02-25] Hur skiljer sig skrivna texter som till exempel formella rapporter, broschyrer och personliga e-postmeddelanden i en återkommande serie av kommunikation, så kallade textkedjor? I en språkvetenskaplig avhandling undersöks relationer mellan texter skrivna inom en statlig satsning på kultur för äldre.

• Med kaffet längs den nya sidenvägen

[2020-02-25] Forskarna Trisha Rajput och Abhinayan Basu Bal följde den nya sidenvägens digitala infrastruktur, från Chongqing i Kina till kaffebönder långt ute på den indiska landsbygden. En resa som började på Handelshögskolan i Göteborg.

• Dessa demonstrerade för klimatet

[2020-02-25] Klimatstrejkerna framställs ofta som ungdomsprotester, men inför demonstrationerna i september försökte organisatörerna att få fler vuxna att delta. Forskningsrapporten visar tydligt att andelen vuxna bland demonstrationsdeltagarna ökade markant mellan mars och september.

• Dubbel prischans för lärare på HDK-Valand

[2020-02-25] Linda Holmer, lärare inom bild och berättande på HDK-Valand, belönas med Gulliverpriset 2020. Hon är även nominerad till Svenska Tecknares Kolla-utmärkelse i kategorin utbildning.

• Stormarna en förklaring till stora regnmängder

[2020-02-25] SMHI varnar för höga vattenflöden i flera län och vattennivåerna fortsätter att stiga i vattendrag i Halland och Blekinge. I Nissan och Lagan är vattenflödena på en nivå som dyker upp i snitt vart femtionde år.